#almedalen: Hyvää – Maria Niemi

Maria Niemi om normkreativ kommunikation!

Det är dags för Rosa Guiden och Feministiskt perspektivs andra poddupptagning från sommarens montersamtal under politikerveckan i Almedalen där Rosa guidens annonsörer som fanns på plats fick tillfälle att presentera sin verksamhet i vår monter. Många passade på att berätta vad de arbetar med. Vår andra gäst i poddserien är Maria Niemi. Hon är grundare och VD för Hyvää Kommunikation, som är en normkritisk kommunikationsbyrå som arbetar aktivt med normkreativ kommunikation. Feministiskt perspektivs chefredaktör ställde frågorna. Här följer ett utdrag ur intervjun som du kan lyssna på i sin helhet ovan.

Hyvää Kommunikation heter din byrå, kan du berätta kort om idén bakom varför du startade byrån?

– Ja, jag är kommunikationsstrateg i grunden och har valt det normkreativa perspektivet. Jag vill kalla det ”normkreativitet” istället för ”normkritik”,
dels för att all kommunikation har en kreativ form, dessutom har jag märkt att just ordet ”normkritik” kan skrämma bort de som ”inte riktigt är frälsta”! Det är ju just dem som jag vill jobba med, som har en nyfikenhet och vill göra någonting nytt. Som vill rekrytera en större mångfald. Man ska inte behöva ha läst genusvetenskap för att jobba med de normkreativa frågorna.

Du har ju valt ett slagkraftigt namn, vad betyder Hyvää?
– Ordet Hyvää betyder ”bra” på minoritetsspråket Meänkieli. Meänkieli är mina föräldrars modersmål, men som många i min generation har jag inte fått lära mig språket. Man ansåg att det inte är bra att lära sig ett språk som inte tillhör normen, utan det var svenska som gällde. Det var den synen man hade på den tiden. Som en normkreativ kommunikationsstrateg tyckte jag att det var viktigt att ha ett namn på just Meänkieli, det språk som går emot normen!

Vad gjorde du innan du startade Hyvää, för byrån har bara funnits i ett år?
– De senaste sex åren har jag arbetat på fackförbundet Kommunal med varumärkesfrågor, social medier strategier och jämställdhets- och opinionsbildning.

Men du är snarare kommunikatör i botten än genusvetare?
– Ja, precis!

Man kan säga att Hyvää och Madder är våra kommunikationsbyråer i Rosa Guiden och utgör en helt ny bransch.
– Ja, det finns en otroligt stor efterfrågan och jag blev förvånad när jag startade eget för ett år sedan och tänkte att det skulle gå lite knaggligt i början,
men så fort jag började att prata om normkreativ kommunikation så har jag fått otroligt många förfrågningar och uppdrag. Jag har i princip inte behövt kontakta någon själv, vilket är fantastiskt! Framförallt inom offentlig sektor finns ett enormt intresse för normkreativ kommunikation.

Vad är normkreativ kommunikation?
– Det handlar om att fler ska känna sig sedda och välkomna, oavsett kön, sexuell läggning eller funktionsvariation. Det handlar om att inte bara tala till ”normmassan” utan att försöka tala till fler.

Kan du ge ett exempel på hur det kan se ut i realiteten?
– Det bästa tipset på att vara normkreativ är att undvika sterotyper, för det är det som annars dagligen kommuniceras ut. Ett klassisk stereotyp annons jag såg på hur man inte ska göra var ett företag som ville sälja support för IT- och dataspel som sa ”Kom till oss vi hjälper dig med grabbens speldator!”. Där vore det väldigt enkelt att göra det mer normkreativt och ta bort ordet grabben och lägga dit ordet tjej eller ditt barn. Man pratar ofta att marknadsföring och kommunikation ska sticka ut, men i verkligheten är det få som sticker ut. De håller sig till normen. Det finns gott om utrymme för att bryta normer!

Har du ett bra exempel som du stött på som är normkreativt?
– Ja, Västerås stad som jag har jobbat med har varit väldigt duktiga redan innan jag började att jobba med dem. Genom att till exempel skriva ut ”Här har vi en områdesfest för alla” och att i själva affischerna ha med bilder på personer med alla olika variationer. Det kan vara så pass enkelt att visa med bild och inte bara ord att det verkligen är en fest för alla!

Det finns ju två delar när man jobbar med normkreativ kommunikation och den ena är just en ”uppfostrande” del, det andra är att vidga marknadsandelar eller utöka mottagaren av kommunikationen. Skiljer du på det eller har du bakat ihop dessa två delar?
Är du en folkbildande fri företagare?

– Jag blandar nog de bägge delarna på ett naturligt sätt i och med att jag är kommunikatör, men jag skulle också säga att jag hoppar över teoridelen helt och hållet i mina föreläsningar och kurser. Går istället rätt på sak: ”Så här gör du för att vara normkreativ”. Teoridelen inte på något sätt dåligt, men det finns redan många andra som arbetar med teoridelen. Min roll att fylla är att ge handfasta råd direkt! I mina kurser fokuserar jag på hur man gör, snarare på varför.

Hyvää Kommunikation är en liten normkreativ kommunikationsbyrå med ett stort kreativt nätverk. Företaget grundades 18 juni 2014 av Maria Niemi och har sitt säte i Stockholm. Hyvää arbetar med strategisk kommunikation, copywriting och utbildning för personer, organisationer och företag som vill göra världen aningens lite bättre. Tänker inkluderande, normkritiskt och feministiskt. Hyvää Kommunikation är medlem i branschorganisationen Mångfaldsföretagarna.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”#almedalen: Hyvää – Maria Niemi”

  1. […] Under Almedalsveckan i år var Hyvääs VD Maria Niemi på plats och deltog bland annat i ett montersamtal med Anna-Klara Bratt hos Rosa Guiden om normkreativ kommunikation – något so…. […]