Rosa Guiden välkomnar LIMBIDO!

LIMBIDO drivs av Elise Strömberg Lundin och Stina Strömberg Lundin, som just nu håller på att formge sin bok ”50 sidor frihet: En liten bok bort från normer”. De är även aktuella med workshopen ”Heteropride – En utopisk tankeresa”.
LIMBIDO drivs av Elise Strömberg Lundin och Stina Strömberg Lundin, som just nu håller på att formge sin bok ”50 sidor frihet: En liten bok bort från normer”. De är även aktuella med workshopen ”Heteropride – En utopisk tankeresa”.

LIMBIDO är en ny annonsör i Rosa Guiden och berättar här om sin verksamhet. Vad är Limbido?
– LIMBIDO är ett nystartat företag som genom normkritik kompetensutvecklar företag, organisationer och myndigheter i arbetet för en inkluderande arbetsplats.

– Vi arbetar normkritiskt och med intersektionella perspektiv för att lyfta hur olika normer samverkar och påverkar varandra. Vi arbetar till exempel med att utveckla och upprätta normkritiska likabehandlingsplaner och andra styrdokument, och att implementera dessa i verksamheten så att de blir till aktiva och levande dokument som inte bara samlar damm.

– LIMBIDO utbildar arbets- och studieplatser i normkritik och antidiskriminering genom föreläsningar och workshops, som ett led i utvecklingen av en jämlik arbetsplats fri från diskriminering. Vi som driver LIMBIDO är i grunden HBTQIA-aktivister vilket genomsyrar vårt arbete för att skapa lika förhållanden för alla!

Vad håller ni på med just nu?
– Just nu laddar vi upp inför Prideåret 2016, tar fram aktivisterna inom oss och åker ut i pridesverige!

– Vi landar bland annat hos Hamburgsund pride där vi kommer att föreläsa om queerhistoria och queerteologi, där håller vi också premiären av vår workshop ”Heteropride – en utopisk tankeresa”.

– Heteropride är en workshop full av fiktiva tankeexperiment som tar avstamp i
vår egen utopi, dvs då de som vurmar för en heteropride får sin vilja igenom. Workshopen startar i en värld där förtrycket mot HBTQIA-personer inte längre finns, och så vandrar vi tillbaka mot nuet. Vilka segrar och vilka kamper har vi – queeraktivisterna, feministerna, antirasisterna, HBTQIA-aktivisterna, transaktivisterna – mm, utkämpat och vilka var våra segrar?

– Vi är även i full fart med att utveckla vår förlagsverksamhet – LIMBIDO förlag.

Hur skapas kreativa vägar bort från normer som bildar utanförskap och stimulerar till en inkluderande arbets- och studiemiljö?
– Vi skapar kreativa vägar bort från normer genom att främja ett aktivt antidiskrimineringsarbete!

LIMBIDO’s så kallade trestegsraket består av:

1. Utbildning och vidareutbildning av personal om normer och dess konsekvenser, diskriminering och rättigheter. Vi menar att antidiskriminering och normkritik som fråga ständigt måste vara närvarande som en del av verksamheten. Dessutom gör de sig bäst ihop!

2. Granskning, utveckling och/eller upprättande av intersektionella och normkritiska likabehandlingsplaner eller andra styrdokument för jämlikhet.

3. Implementering av dessa i verksamheten, vilket vi utformar i samverkan mellan personal och ledning.

– Vi skapar kreativa vägar genom att inspirera till jämlikhet som en närvarande fråga där normkritik blir en levande metod. Målet är att ge våra kunder de verktyg de behöver för att självständigt kunna bedriva antidiskrimineringsarbete.

Vad ligger i pipeline framöver?
– Vi håller på att formge vår bok ”50 sidor frihet: En liten bok bort från normer”, vilken är en metodbok som konkretiserar vår normkritiska, intersektionella metodik. Boken ska användas som LIMBIDO’s utbildningsmaterial och lanseras under året. Fram tills boksläpp arbetar vi självklart även vidare med att skapa inkluderande arbets- och studieplatser runt om i landet!


Publicerat

i

av

Etiketter: