Rosa Guiden välkomnar Flickaplattformen!

Till vänster, Liinu Diaz Rämö, Projektledare. Till höger, Micaëla Gripenberg, kommunikatör.
Till vänster Liinu Diaz Rämö, projektledare. Till höger Micaëla Gripenberg, kommunikatör.

Nytt år med nya möjligheter!
Flertalet nya aktörer har gått med i Rosa guiden 2016 vilket vi är glada över! Därför passar vi på att presentera och ta tempen på Rosa Guidens senast tillkomna aktör – Flickaplattformen! Vi har bett Liinu Diaz Rämö (projektledare) och Micaëla Gripenberg (kommunikatör) på Flickaplattformen att svara på tre frågor:

Vad är Flickaplattformen?
– Flickaplattformen är samlingspunkten för alla aktörer som arbetar med att förbättra och stärka unga tjejers position i samhället. Vi är ett treårigt projekt som drivs av Hungerprojektet och Make Equal, och finansieras av Svenska Postkodslotteriet. Vi har just nu 33 stycken medlemmar som på olika sätt arbetar med frågor som rör unga tjejer. Vi arbetar utifrån Flickaperspektivet; insikten om att personer som identifierar sig som flickor har begränsade möjligheter att leva ett liv fritt från diskriminering och förtryck och övertygelsen om att detta bör förändras. Tillsammans gör vi större skillnad och skapar förändringar för ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering.
Här finns en film som enkelt beskriver vår verksamhet och hur vi arbetar!

Vad håller ni på med just nu?
– Just nu driver vi kampanjen #tjejkunnig som lanserades på internationella flickadagen 2015 (11 oktober). Kampanjen går ut på att vuxna och makthavare ska bli mer tjejkunniga genom att ta del av unga tjejers egna åsikter, erfarenheter och tankar om det som rör dem. Det är alldeles för vanligt förekommande att unga tjejer utelämnas helt i debatter angående jämställdhet, alternativt att personer som inte har någon erfarenhet av att vara tjej får uttala sig. Det vill vi ändra på med #tjejkunnig, det finns bara ett sätt att vara tjejkunnig – genom att vara tjej. #Tjejkunnig finns främst digitalt; Dels släpper vi en ny YouTube-film i månaden där en tjej får dela med sig av sina erfarenheter kopplat till ett tjejkunnigt tema, det går också att dela erfarenheter under hashtagen #tjejkunnig eller skriva till oss anonymt på http://flickaplattformen.se/tjejkunnig. Vi vill ta del av sånt som är viktigt för alla som identifierar sig som tjejer för att kunna ta det vidare till makthavarna.

Vad ligger i pipeline?
8 mars kommer vi vara på vår medlem StreetGäris 3årsfest i Stockholm. Där kommer vi finnas för att informera om kampanjen #tjejkunnig samt erbjuda medlemsskap för verksamheter som arbetar med flickafrågor eller nära flickafrågor.

13-18 mars är Flickaplattformen tillsammans med Svenska delegationen på CSW (Commision on the Status of Women) på FN i New York. Vi har blivit utvalda som en av fyra civilsamhälles-aktörer som representerar Sverige och vi åker dit med åtta representanter från några av våra medlemsorganisationer. Håll utkik i våra sociala medier för uppdateringar därifrån!

3-10 juli är vi på Almedalen. Syftet där är att sprida kampanjen #tjejkunnig till makthavare och allmänheten.

11 oktober (en stund kvar men ändå) är det internationella flickadagen, Flickaplattformens kanske viktigaste dag. Internationella flickadagen är en FN-dag som uppmärksammar flickors speciellt utsatta situation. Under dagen kommer vi anordna ett event där unga tjejer ska få möjlighet att komma i kontakt med makthavare.

Flickaplattformen samlar aktörer som arbetar med att stärka unga tjejers position i samhället. Tillsammans skapas ett samhälle fritt från förtryck och diskriminering. Drivs av Hungerprojektet och Make Equal.